Mühürsüz satılan etlere dikkat: “Ne eti olduğu belli değil”

Sağlık Haberleri

Adana’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, birçok işletmede kebap harcında taşlık ya da tek tırnaklı hayvan eti bulunmuş.

Bu durum, dürüst esnafı bile zan altında bırakırken, hala mühürsüz et satışı yapan işletmeler olduğunu ortaya koyuyor.

Uzmanlar, mühürsüz satılan etin kaynağının belirsiz olması nedeniyle dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

KEBAPÇILARDAN UYARI

Adana’da faaliyet gösteren kebapçı Yaşar Aydın, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Geri Adana kebabı, erkek kuzu etinden yapılır. Biz de her zaman erkek kuzu eti ve kaburgayı tercih ediyoruz. Ben mühürlü et kullanırım. Etleri mezbahada keserim, kaçak kesim olmaz. Dana eti, dişi kuzu ya da kuyruk yağı kullanmam. İnsan sağlığı en önemli şeydir. Bir işi yaparken vicdanen rahat olmanız gerekir.”

ETİN NE OLDUĞU BELİRSİZ

Sağlık risklerine dikkat çeken Aydın, şunları söyledi:

Bir işi doğru yapmanız gerekir. Hiçbir engel veya sağlıksızlık kabul edilemez. Tavuk kesimi ayrı yerde yapılmalı, et kesim yeri de ayrı olmalıdır. Bıçaklar bile ayrı olmalıdır. Çünkü bu ürünler hızla bulaşabilir. Sebzeler, et ve tavuk saklama alanları ayrılmalıdır. Mühürsüz etler kaçak kesimi işaret eder. Bu etin cinsiyeti veya kaynağı belirsizdir. Vatandaşların mühürsüz et tüketmemesi gerekir.

“SAĞLIK ÖN PLANDA”

Sağlıklı üretimin Adana’nın prestijini artıracağını vurgulayan Aydın, “İşletmeler ne kadar temiz olursa, Adana kebabının lezzetine diyecek yok. Marka değerimiz artar. Hijyen kurallarına riayet etmeliyiz. Bu işleri önce kendimiz için yapmalıyız. Sağlık her şeyden önce gelir. Bu ciddi bir iştir.” dedi.

TEMİZLİK ÖNEM TAŞIYOR

Adana’da kebap yiyen vatandaşlar da temizlik konusuna hassasiyet gösteriyor.

Antalya’dan gelen Kamile Aslan, mekan seçiminde hijyenin önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Adana kebabını ilk defa denedim ve çok beğendim. Bir restorana gittiğimde öncelikle temizliğe dikkat ediyorum. Temizlik benim için hayati önem taşıyor.”

Müşteri Gökhan Aslan ise, toplum sağlığı açısından hijyen kurallarının mutlaka uygulanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.