“Erken teşhis ve tedavi görme engelini büyük oranda önlüyor”

Görme Engeli Tedavisi Hakkında Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin’den Önemli Açıklamalar

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin, görme engeliyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Elgin, çoğu görme engelli bireyin kalıtımsal, doğuştan hastalıklar nedeniyle görme engelli olduğunu belirtti. Ayrıca, akraba evlilikleri, hamilelik sırasında yaşanan enfeksiyonlar, kan uyuşmazlığı ve prematüre doğumların da çocuklarda görme engeli riskini artırdığını vurguladı. Erken teşhis ve tedavinin önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Elgin, şeker hastalığı, glokom ve yaşa bağlı sarı nokta hastalığının da görme engeli riskini artıran etmenler olduğunu söyledi.

“Görme Engelli Çocuklarımızın Desteklenmesi İçin Görme Dışındaki Duyularıyla Eğitim Almaları Şart”

Prof. Dr. Elgin, “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” kapsamında yaptığı açıklamada, görme engelli bireylerin yaşadığı zorluklara da değindi. Görme dışındaki duyularla eğitim almalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Elgin, normal sınıflarda eğitim alamayan çocukların sosyal ve bilişsel açıdan büyük zorluklarla karşılaştığını belirtti. Görme engelli bireylerin toplumda ve iş hayatında yaşadığı güçlüklerin altını çizen Elgin, bu durumun önlenmesi için erken teşhis ve tedaviyle birlikte genetik danışmanlığın önemini vurguladı.

Prof. Dr. Elgin, görme engeliyle ilgili yaşanan sorunların çözümüne dair yapılan çalışmalara dikkat çekerek, görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için toplumun ve devletin desteklerinin önemli olduğunu belirtti. (DHA)

Günün En Önemli Haber Başlıkları

Related Posts

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt kanserinin yetişkin ve çocuklarda görebildiğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, korunmanın basit olduğunu ve ciltte oluşan lekelerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Alzheimer hastaları için bileklik geliştirildi

Trakya Teknopark’ta faaliyet gösteren bir yazılım firması, Alzheimer hastalarının kaybolma riskini azaltmak amacıyla yerli üretim akıllı bileklik geliştirdi.