Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2003’ün dördüncü enflasyon raporunun tanıtımı için Ankara’daki İdari Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında bir sunum gerçekleştirdi.
Erkan, raporun sunumunda geçtiğimiz üç aylık süreçteki ekonomik görünümü paylaşarak, para politikalarına dair bilgi verdi.
2023’ün üçüncü yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58 olmuştu
Merkez Bankası’nın enflasyon tahmin patikası üçüncü çeyrek raporunda 2023 yıl sonu için (yüzde 54 ile yüzde 62 aralığında) yüzde 58, 2024 için (Yüzde 28 ile yüzde 38 aralığında) yüzde 33 ve 2025 için ise yüzde 15 olmuştu.
Eylül enflasyonu yüzde 61,53
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son olarak tüketici fiyat endeksini (TÜFE) eylül ayında yüzde 61,53 olarak açıkladı.
Erkan’ın sunumunda öne çıkanlar
Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporu sunumunda küresel ekonomiye dair verileri ve para politikası kararlarını aktardı. İktisadi faliyetlere dair bilgi veren Erkan’ın sunumunda öne çıkanlar şöyle sıralandı:
-Para politikasının birikimli etkileri, içinde bulunduğumuz geçiş döneminde devreye girerken, dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz.
-Enflasyonu yeniden tek rakama indirilmesi nedeni için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Haziran ayında başladığımız parasal sıkılaştırmaya devam ediyoruz. Tüm araçlarımızı hedeflere ulaşıncaya kadar kullanmaya devam edeceğiz.
Küresel görünüm
-Küresel büyüme zayıflarken, öncü göstergeler yavaşlamanın devamına işaret etmektedir. Çin’in üretimindeki zayıflık küresel üretimi aşağıya çekmektedir. Petrol fiyatları riskler kaynaklı yüksek oynaklık göstermektedir. Küresel enflasyon hedeflerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Merkez bankaları sıkı para politikalarına devam etmektedir. Parasal sıkılık gelişmiş ülkelerde de devam etmektedir. Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlenmiştir.
Enflasyon hareketleri
-Ülkemizde finansal koşulların dengede seyrettiğini de belirtmek istiyorum. Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 61,53 oldu. Enflasyondaki artışta büyük şokların bir arada gerçekleşmesi etkili olmuştur.
-Uyguladığımız seçici kredi sıkılaştırması, arz ve talep dengesinin de uyumunu gözetmektedir. Parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin devreye girmesiyle, bu kademeli dengelenmenin süreceğini öngörüyoruz. Talepteki güçlü seyir, devam etmektedir. Bazı göstergeler talepteki güçlü seyir devam etmekle birlikte ivme kaybetmektedir. Arz-talep dengesinde normalleşme kademeli şekilde başlamıştır.
-Talepteki aşırılığın giderilmesi ve Türk lirası tasarruf araçlarına olan talebin artması enflasyon üzerinde doğrudan olduğu kadar, cari denge kanalıyla dolaylı olarak da yavaşlatıcı etki gösterecektir.
-Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileri ile enflasyonun ana eğilimini zayıflatmaya devam ederek, dezenflasyonu 2024 yılında tesis etmekte kararlıyız.
-Hizmetlerdeki fiyat katılığı enflasyonu etkilemeyi sürdürecektir. Büyükşehirlerdeki kiralamalarda yavaşlama sinyalleri alıyoruz. Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeyi işaret etmektedir.
Parasal sıkılaştırma sürecini bütünsel bir nalayışla güncellenmektedir. Fazla likiditenin sterilizasyonu yoluyla miktarsal sıkılaştırma yapılmıştır. Seçici kredi sıkılaştırması talepte dengelemeye katkı sağlamaktadır. Son 5 ayda makroihtiyatı çerçevede belirgin bir sadeleşme yapılmıştır.
–Bireysel kredi büyümesinde normalleşme başlamıştır.