SEC, 8 Ethereum ETF Başvurusuna Onay Verdi: Şimdi Sırada Ne Var?

SEC, sonunda sekiz Ethereum ETF başvurusuna yeşil ışık yaktı. Şimdi ETF’lerin ticaret S-1 onayı gerekiyor. İhraççılar, Ethereum ETF’lerini CBOE, NYSE ARCA ve NASDAQ’ta piyasaya sürecek. İki partili baskı SEC’in ETF onaylarını hızlandırmış olabilir.

Spot Ethereum ETF onay süreci

Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere SEC, VanEck, BlackRock, Fidelity, Grayscale, Franklin Templeton, ARK 21Shares, Invesco Galaxy ve Bitwise’ın 19b-4 başvurularını onayladı. SEC, bu onayları beklentiler doğrultusunda 23 Mayıs gecesi verdi. Bu da SEC için Ethereum ETF’lerine ilişkin bir ayar değişikliği anlamına geliyordu. Bu karar, SEC’in ihraççılarla etkileşimde bulunma konusundaki hareketsizliği nedeniyle oldukça beklenmedikti. Dolayısıyla, bu da ilk etapta teklifin onaylanmasıyla ilgili soruları gündeme getirdi. Ancak, başvurusu 30 Mayıs’ta sona erecek olan Hashdex, onay alan firmalar listesinde yer almadı.

Bu ETF’lerin üç ulusal borsada yer alması planlanıyor: CBOE, NYSE ARCA ve NASDAQ. Böylece ürünler, Ethereum’un daha geniş bir yatırımcı havuzuna erişimini artıracak. 19b-4 formlarının onaylanmasına rağmen, ihraççılar S-1 kayıt beyanları için onay alana kadar alım satım başlayamaz. Bloomberg’den James Seyffart‘a göre, sürecin hızlı bir şekilde ilerletilmesi durumunda, tamamlanması birkaç hafta sürebilir. Ancak bu tür onayların üç aydan fazla sürdüğü durumlar da oldu.

Meclis milletvekilleri Ethereum ETF’si için bastırıyor

Birçok kişi SEC’ten bir onay beklemiyordu. Bu yüzden, bu Ethereum ETF’lerin sürpriz onayında muhtemelen siyasi baskı rol oynadı. Günün erken saatlerinde, bir grup Temsilciler Meclisi milletvekili SEC’e bir mektupla ETF’leri onaylama çağrısı yaptı.

Böyle bir ürünün onaylanmasının, bu yılın başlarında spot Bitcoin ETF‘lerinin onaylanmasını benimsedikten sonra SEC tarafından uygulanan standartlarla daha tutarlı olacağına dikkat çektiler. Uzmanlar, bu siyasi baskıyı, SEC’in fikir değiştirmesinin olası açıklamalarından biri olarak değerlendiriyor. Bu, ajansın bu haftanın başlarında başlayan ihraççılarla etkileşim kurma pozisyonundan tam bir dönüş. SEC’deki bazı kişiler, ajansın bazı bölümlerinin bu hızlı onay karşısında hazırlıksız yakalandığını belirtiyor.

Ethereum ETF için sonraki adımlar neler?

Ancak Bloomberg’den Eric Balchunas gibi piyasa uzmanlarına göre Ethereum ETF’leri Bitcoin ETF’lerine kıyasla farklı bir sonuca sahip olabilir. Balchunas, Ethereum ETF’lerinin Bitcoin ETF’lerinin toplaması beklenen miktarın %10-15’ini, yani ilk birkaç yıl içinde 5-8 milyar doları çekebileceğini tahmin ediyor. Bu öngörü, Bitcoin ETF’lerine kıyasla daha az iddialı. Bununla birlikte, yeni bir yatırım ürünü için hala önemli bir tutar.

Aynı zamanda QCP Capital, ETF’lerin onayından önce Ethereum’un değerine ilişkin bir yükseliş tahmini yaptı. Bu bağlamda, Ethereum’un 6000 doların üzerine çıkacağını tahmin etti. Bu iyimserlik, kurumsal fonlama ve artan piyasa erişilebilirliği beklentilerine dayanıyor. 19b-4 başvurularının onaylanmasının ardından, ihraççılar şimdi S-1 kayıt beyanları için onay almaya odaklanmış durumdalar. Bu adım ETF’lerin işlem görmeye başlaması için kritik önem taşıyor. SEC, ihraççılarla S-1 formlarına ilişkin görüşmelere çoktan başladı. Ancak onay için zaman çizelgesi henüz belirlenmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx