Yabancı turistler de artık ‘Türkiye çok pahalı’ diyor: Fiyatlar Dubai ile yarışıyor

Türkiye Turizmi Zor Günler Geçiriyor: Düşen Fiyat Avantajı ve Artan Maliyetler

Türkiye’nin turizm sezonu, 2025 yılına zayıf bir başlangıç yaptı. Otel doluluk oranları düşük seyrederken yükselen girdi maliyetleri, konaklama ücretlerini yabancı ziyaretçiler için oldukça yüksek bir seviyeye getirdi. Örneğin, dört kişilik bir ailenin Antalya veya Bodrum’da beş gece konaklama paketi 150 bin TL’ye kadar çıkabiliyor; aynı tatil için Yunanistan’da 100 bin TL, Mısır’da ise 80 bin TL ödeme yapmak mümkün.

Fiyat Avantajı Kayboldu

Sektör temsilcileri, “Türkiye, turizmde fiyat avantajını kaybetmiş bir destinasyon hâline geldi” görüşünde birleşiyor. TÜRSAB İzmir Başkanı Kıvanç Meriç, maliyet ile satış fiyatı arasındaki farkın kârlılığı azalttığını ve yabancı turistlerin başka ülkelere rotasını çevirmeye başladığını belirtiyor. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili ise fiyatların gözden geçirilmesi gerektiğini ve kalitenin korunması gerektiğini vurguluyor.

‘Döviz Kuru Artık Yeterli Değil’

Rakiplerin sunmuş olduğu “fiyat/performans” dengesi Türkiye aleyhine gelişiyor. LMX Touristik Türkiye Koordinatörü Serdar Bayraktar, İspanya ve Yunanistan’da benzer fiyatlara daha yüksek hizmet standartlarının sunulduğunu belirterek, “Döviz kuru avantajı artık yabancı ziyaretçiler için yeterli değil” diyor. Vergi ve ithalat maliyetlerindeki artışlar da otellerin maliyetlerini yükselterek tabloyu ağırlaştırıyor.

Yabancı Turist Sayısında Azalma

Resmi veriler, durumu doğruluyor. Yılın ilk beş ayında Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,15 düşüşle 17,8 milyon seviyesinde kaldı; mayıs ayında düşüş yüzde 1,8’e ulaştı. Rusya, Almanya ve İngiltere pazarlarında çift haneli kayıplar görülürken sektör, gözlerini temmuz-ağustos-eylül dönemine çevirmiş durumda.

Ücretler Dubai ile Yarışıyor

Fiyat baskısı sadece konaklamayla sınırlı kalmıyor, bu durum endişeleri arttırıyor. Popüler tatil beldelerinde şezlonglardan yemeklere, hatta tuvalet girişlerine kadar yükselen fiyatlar sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Ücretler Dubai ile yarışırken hizmet kalitesindeki düşüş ve bazı eğlence mekanlarında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle turistlerin Türkiye tercihi zayıflıyor.

Related Posts

New York borsası yükselişte: Yeni ticaret anlaşmaları mı geliyor? (30 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,46 artarak 44.020,66 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 0,33 artışla 6.193,36 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,43 kazançla 20.360,15 puana yükseldi. ABD’nin ticaret partnerleriyle tarifeler konusunda uzlaşmaya …

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.

Temmuz ayında hükümet zam yağdıracak: Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik…

Temmuz ayıyla birlikte birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Enflasyon verileri sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Gözler yeni kararlarda.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Gastronomi turizmi zamanı

Tatil rotaları oluşturulurken yeni lezzetler keşfetmek, yeni tatlarla tanışmak öncelikli tercih haline geliyor.