Ukrayna savaşı, Kuzey Kore’ye yaradı: Yanlız ülke ‘Altın Çağı’na’ girdi

Kuzey Kore, Güney Kore’nin Rusya ile Silah İlişkisinden Yararlandı

Rusya’nın Ukrayna’daki savaş sürecinde ihtiyaç duyduğu silah ve mühimmat, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un için bir fırsat haline geldi. Kim, Rusya’ya gönderdiği top mermileri karşılığında son teknoloji silahlar ediniyor.

Güney Koreli yetkililere göre Rusya, Kuzey Kore’ye sadece yakıt ve gıda değil, aynı zamanda gelişmiş askeri teknolojiler sunuyor. Kuzey Kore bu sayede yeni hava savunma sistemleri, yapay zeka destekli insansız hava araçları ve süpersonik füzelerle donatılmış destroyerler geliştirme imkanı buluyor.

‘Kuzey Kore’nin Altın Çağı’

Güney Koreli analistlere göre, Rusya’nın Kuzey Kore’den aldığı milyonlarca top mermisi karşılığında Kuzey Kore’ye yeni nesil silah üretiminde yardım ettiği belirtiliyor. Bu işbirliğiyle birlikte, Kuzey Kore’nin 1960’lardan kalma teknolojilere bağımlı kalmaktan kurtularak askeri alanda büyük bir gelişim gösterdiği ifade ediliyor.

Ayrıca Kim Jong-un’un, Çin lideri Şi Cinping ve ABD Başkanı Trump karşısında daha fazla güç kazanmasını sağladığı belirtiliyor. Durum, Güney Koreli uzmanlar tarafından “Kuzey Kore’nin altın çağı” olarak yorumlanıyor.

Silah kadar, Tecrübe de Kazandılar

Kuzey Koreli askerlerin Rusya’nın Kursk bölgesindeki çatışmalara katıldığı ve başarılı operasyonlara imza attığı bildiriliyor. Bu katılımın uzun süre gizli tutulduğu ancak Nisan ayında resmi olarak açıklandığı belirtiliyor.

Kim Jong-un’un askerlerini gerçek çatışmalara sokarak deneyim kazandırmayı hedeflediği ve böylece ülkesine eğitimli bir kadro kazandırdığı kaydediliyor. Bağımsız Rus askeri analisti Valery Shiryaev, askerlerin aldığı tecrübenin ülkenin askeri gücüne büyük katkı sağlayacağını vurguluyor.

Ordunun Başında, Kim Jong Un

Son dönemde Kim Jong-un’un askeri tesislere sık ziyaretler gerçekleştirdiği ve yeni silah testlerini bizzat denetlediği dikkat çekiyor. Mart ayında Rusya’nın yardımıyla geliştirilen yeni bir hava savunma sistemini test ettiği ve Nisan ayında Kuzey Kore’nin ilk deniz destroyerinin denize indirilmesine katıldığı bilgisi paylaşılıyor.

Ancak deniz destroyerinin denize düşmesi ve hasar alması, Kim Jong-un’un itibarının zarar görmesine neden oldu.

Related Posts

Fransa’da “Suriye” zirvesi: 6 maddede uzlaşıldı

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Paris’te görüşme gerçekleştirdi.

MHP’den ‘üniter devlet’ mesajı: ‘Terörsüz Türkiye İçin Milli Birlik ve Dayanışma Buluşmaları’nın ilki Erzurum’da yapılacak

MHP’den ‘üniter devlet’ mesajı: ‘Terörsüz Türkiye İçin Milli Birlik ve Dayanışma Buluşmaları’nın ilki Erzurum’da yapılacak

Gazetecilerden İsrail’e çağrı: “Açlıkla karşı karşıyayız”

Reuters, AFP, AP ve BBC News, Gazze’deki gazetecilerin giriş çıkışına izin verilmesi ve bölgeye insani yardımın ulaştırılması için çağrı metni yayınladı.

İstanbul’da doğalgaz aranacak: Bazı araziler için el koyma kararı alındı

Cezaeviyle sık sık gündeme gelen Silivri bu kez doğalgaz projesiyle tartışılıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Trakya’daki iki doğalgaz kuyusunu birbirine bağlayacak boru hattı için Silivri’de acil kamulaştırma kararı alındı.

Gözde turizm merkezinin birkaç günlük suyu kaldı

İzmir’de beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle barajlardaki doluluk oranları alarm seviyesine geldi. Ünlü tatil merkezi Çeşme’nin içme suyunu karşılayan Kutlu Aktaş Barajı’nda aktif doluluk yüzde 4,41 olarak ölçüldü.

AKP’li belediyeden tarihi yapıya ihanet

Gaziantep’te tarihi ve kültürel dokunun ticari ranta kurban edilmesine bir yenisi daha eklendi. 1892 yılında Valide Meryem Kilisesi olarak inşa edilen, daha sonra camiye çevrilen Kurtuluş Camii’nin hemen yanında yer alan ve dönemin papazı için yapılan ev, restorana dönüştürüldü. Üstelik bu dönüşüme Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de resmen onay verdi.