Mide kanseri riski bu kan grubunda daha yüksek!

Prof. Dr. Serdar Yol’dan mide kanseri konusunda önemli uyarılar geldi. Son yıllarda artan mide kanseri vakalarına dikkat çeken Yol, hastalığın belirti vermeden ilerleyebileceğini vurguladı.

AKAN GRUBUNDAKİLERDE MİDE KANSERİ RİSKİ FAZLA

Dünya genelinde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olan mide kanseri, ülkemizde erkeklerde yüzde 7,4, kadınlarda yüzde 6 oranında görülüyor. Risk faktörlerinden bahseden Prof. Dr. Yol, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanserine daha fazla rastlandığını belirtti. Bununla birlikte, midede hazımsızlık, ülser gibi belirtilere neden olan faktörlerin de hastalığa yol açabileceğini dile getirdi.

KARNIN ÜST KISMINDA ŞİŞKİNLİK, ÇABUK DOYMA VE BULANTI BELİRTİLERE DİKKAT

Prof. Dr. Yol, mide kanserinin belirtilerinin bazen gizli kalabileceğine işaret ederek, karnın üst kısmında şişkinlik, ağrı, çabuk doyma, iştahsızlık gibi durumların hastalığa işaret edebileceğini söyledi. Erken teşhisin önemine de vurgu yapan Yol, hastaların belirtilerle doktora başvurmaktan çekinmemesi gerektiğini ifade etti.

TEDAVİDE GECİKME BAŞARI ŞANSINI DÜŞÜRÜYOR

Mide kanserinde tedavi için cerrahi müdahale gerektiğinde, hastanın beslenme düzenine dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yol, düzenli kontrollerin önemini vurguladı. Erken evrede teşhisin ve tedavinin yaşam şansını artırdığını söyleyen Yol, beslenme alışkanlıklarının da hastalıkla mücadelede önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

Related Posts

İdrar şikayetiyle gitti testisinden dev tümör çıktı!

Kahramanmaraş’ta bir hasta, idrar şikâyetiyle başvurduğu hastanede yapılan muayene sonucu testisinde 20 santimetrelik tümörle karşılaştı. Tümör, yapılan ameliyat ile hastadan alındı. Uzmanlar, geç kalınan bu tür vakaların önlenmesi için erkeklerin kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri ve utanmadan doktora başvurmaları gerektiğini söylüyor.

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

Her leke aynı değil, ciltteki izler ne anlatıyor?

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, kısa süreli tatillerde meydana gelen güneş yanıklarının yıllar sonra deri kanseri riskini artırabileceğine dikkat çekti. Özellikle sırt bölgesinde oluşan lekelerin fotoğraflanarak takip edilmesinin hayati önemde olduğunu belirtti. Cilt sağlığı için güneş koruyucu kullanımının ve gölgede kalmanın önemi bir kez daha vurgulandı.

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.