Kardeşlerin ayrılığı psikolojik problemleri beraberinde getirebilir!

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sürecinde kardeşlerin ayrılmasının, çocukların duygusal gelişimi ve psikolojik sağlığı üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken Yaşlarda Bağlanma Figürlerinin Kaybının Etkileri

Boşanmanın bireylerin ve çocukların hayatında önemli bir değişim dönemi olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sonrasında bazı çocukların ebeveynlerinden değil, en yakın duygusal bağları olan kardeşlerinden de ayrılmak zorunda kalabileceğini vurguladı. Bu durumun çocukların ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.

Ülkü, kardeşler arasında kurulan bağın stresli yaşam olaylarında koruyucu bir faktör olduğunu söyleyerek, boşanma sonrasında kardeşlerin ayrılmasının çocukların temel duygusal destek sistemlerinden birini kaybetmeleri anlamına geldiğini belirtti. Kardeşin yokluğunun çocuğun yalnızlık hissini artırabileceğini ve güvenli bağlanmayı zorlaştırabileceğini ifade etti.

Kardeşler Arasındaki Desteğin Önemi

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlerin birlikte büyümesinin çocukların duygusal dayanıklılığını artırdığını belirtti. Ortak yaşanmışlıkların ve birlikte geçirilen zamanın kardeşler arasında güçlü bir bağ oluşturduğunu ve bu bağın çocuğun kendini güvende ve anlaşılmış hissetmesini sağladığını açıkladı. Kardeşlerin birbirlerinin duygusal ‘sığınağı’ haline geldiğini ve bu durumun yalnızlık hissini azalttığını, empati becerisini güçlendirdiğini ve sağlıklı bağlanma gelişimine katkı sağladığını söyledi.

Yabancılaşmayı Önlemek İçin İletişim Önemli

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, ayrı büyüyen kardeşler arasında zamanla duygusal uzaklaşma ve yabancılaşmanın gözlemlenebileceğine dikkat çekti. Bu durumu önlemek için ebeveynlerin veya bakım verenlerin kardeşler arasındaki iletişimi teşvik etmeleri gerektiğini belirterek, online görüşmelerin, ortak tatillerin ve mektuplaşmalar gibi etkinliklerin duygusal mesafeyi azaltabileceğini aktardı.

Kardeşlik Bağı ve Duygusal Gelişim

Çocukların boşanma ve kardeş ayrılığı sürecini algılama şekillerinin farklı olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlik bağının akrabalıkla sınırlı olmadığını vurgulayarak, bu bağın çocukların duygusal gelişimi için önemli olduğunu ifade etti.

Ülkü, kardeşlerin ayrılmasının çocukları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, duygusal yansımaların farkında olmanın ve kardeşlik bağını korumanın önemini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.