Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudun enerji üretiminden sinir sistemi sağlığına kadar birçok temel işlevinde önemli bir yere sahip olan B12 vitamini, eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle et ve süt ürünlerini az tüketenler ile yaşlı bireylerde görülen B12 eksikliği, anemi, hafıza kaybı, kas güçsüzlüğü ve sinir sistemi bozuklukları gibi etkilere neden olabilir. Uzmanlara göre, bu önemli vitaminin eksikliği zamanında fark edilmediğinde kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.

B12 VİTAMİNİ NEDİR?

B12 vitamini (kobalamin olarak da bilinir), B vitamini ailesinin bir parçasıdır. Genellikle sadece hayvansal gıdalarda bulunması, onu diğer vitaminlerden farklı kılar. Bu nedenle, bitkisel bazlı bir diyete sahipseniz, B12 seviyenizi sağlıklı aralıkta tutmak için takviye almanız ya da bu vitaminle zenginleştirilmiş gıdalar tüketmeniz önemlidir.

B12 VİTAMİNİNİN VÜCUTTAKİ İŞLEVİ NEDİR?

B12, vücuttaki hücrelerin DNA yapımında ve onarımında kritik bir rol oynar. Ayrıca, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını destekler. B12 eksikliği zamanla, anormal büyüyen kırmızı kan hücreleri ve bir tür anemiye neden olabilir. Ayrıca, eksiklik kısa süreli hafıza kaybı, denge bozuklukları ve konuşma zorlukları gibi nörolojik sorunlara da yol açabilir.

B12 VİTAMİNİNİN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELER?

  • Nefes darlığı
  • Dil iltihabı
  • Karıncalanma (uyuşma hissi)
  • Görme bulanıklığı
  • Uykuda geçmeyen aşırı yorgunluk
  • Kas güçsüzlüğü

B12 EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Pernisiyöz anemi (bir otoimmün hastalık) genellikle B12 eksikliğine yol açar. Bu hastalıkta, bağışıklık sistemi, mide asidi ve intrinsik faktör üreten hücrelere saldırarak B12 emilimini engeller. Diğer yaygın bir nedense yetersiz B12 içeren beslenmedir, özellikle bitkisel bazlı diyetlerde. Ayrıca, bazı hastalıklar, ameliyatlar ve ilaçlar da B12 eksikliğine neden olabilir.

B12 AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER NELERDİR?

B12 vitamini genellikle et, balık, deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi hayvansal kaynaklarda bulunur. Bu besinler bakımından zengin olan bitkisel beslenme yapanlar için takviyeye ihtiyaç duyulabilir.

KİMLER B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ RİSKİ ALTINDADIR?

B12 vitamini eksikliği riski en yüksek olan gruplar şunlardır:

  • 60 yaş ve üzeri yetişkinler
  • Hayvansal ürünleri tüketmeyenler
  • Mide veya ince bağırsağı etkileyen ameliyat geçirenler
  • Metformin veya asit azaltıcı ilaç kullananlar

YETERLİ B12 VİTAMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

İdeal B12 vitamini alımı günlük 1,5 mikrogramdır. Bunun için düzenli olarak yumurta, süt ve et ürünleri tüketmek önerilir. Ayrıca takviyeler de tercih edilebilir.

B12 SEVİYESİ NASIL ÖLÇÜLÜR?

B12 düzeylerini ölçmek için farklı testler yapılabilir. Eksiklik belirtileri varsa veya risk altındaysanız, bir doktora danışarak test yaptırabilirsiniz. Ayrıca, ev test kitleri de bulunmaktadır.

Related Posts

Her leke aynı değil, ciltteki izler ne anlatıyor?

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, kısa süreli tatillerde meydana gelen güneş yanıklarının yıllar sonra deri kanseri riskini artırabileceğine dikkat çekti. Özellikle sırt bölgesinde oluşan lekelerin fotoğraflanarak takip edilmesinin hayati önemde olduğunu belirtti. Cilt sağlığı için güneş koruyucu kullanımının ve gölgede kalmanın önemi bir kez daha vurgulandı.

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.