Gastronomi turizmi zamanı

Gastronomi Turizmi ve Ülkelerin Mutfak Tanıtımı

Aylin Öney- Yaz mevsimi gelince turizm sektöründe hareketlenme başlıyor. Turizmle birlikte yeme içme sektörü de canlanıyor. Artık insanlar, tatil tercihlerini deniz-güneş-kumun ötesine taşıyarak yeni lezzetler keşfetme ve farklı tatlar deneme eğilimindeler. Gastronomi turizmi giderek önem kazanırken, pek çok ülke kendi mutfak kültürünü tanıtmaya odaklanıyor. Bu noktada ülkelerin izlediği yol farklılıklar gösterebiliyor.

Bazı ülkeler uluslararası yayınlar ve televizyon programlarıyla mutfaklarının tanınabilirliğini artırmaya çalışıyor. Örneğin, son zamanlarda Gürcistan’ın ünlü İngiliz şef ve televizyon programcısı Jamie Oliver’a 750 bin dolar ödediği konuşuluyor. Benzer şekilde, Türk Hava Yolları da dünya genelinde yayınlanan reklamlarıyla Türkiye’nin cazip bir turizm destinasyonu olduğunu vurguluyor.

Diğer ülkeler ise gastronomi konferansları, şef buluşmaları ve etkinlikler düzenleyerek mutfaklarını tanıtmayı hedefliyor. İspanya’da Bask bölgesinde uzun yıllardır düzenlenen Gastronomika ve başkent Madrid’deki Füzyon etkinlikleri bu alanda öne çıkan etkinlikler arasında yer alıyor. Türkiye’de ise bu yıl 10. yılını kutlayacak olan Gastromasa etkinliği, dünyanın önde gelen şeflerini bir araya getirerek Türk mutfağını tanıtma fırsatı sunuyor.

Ünlü Şeflerin Etkisi

Bazı ülkeler ise tanınmış şeflerine destek vererek onların uluslararası alanda ün kazanmalarını sağlıyor. Bu sayede dünya çapında tanınan şeflerin bulunduğu yerler, gastronomi haritasında önemli bir konuma yükseliyor. Örneğin, Slovenya’da diplomat olması beklenirken eşinin ailesinin lokantasında işe başlayan Ana Ros gibi başarı hikayeleri mevcut. Benzer şekilde Danimarka’da Noma restoranı ile ünlenen Rene Redzepi, devlet desteğiyle genç şefler arasında önemli bir figür haline geldi. İspanya’da ise Ferran Adria’nın liderliğindeki El Bulli restoranı tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı.

Related Posts

New York borsası yükselişte: Yeni ticaret anlaşmaları mı geliyor? (30 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,46 artarak 44.020,66 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 0,33 artışla 6.193,36 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,43 kazançla 20.360,15 puana yükseldi. ABD’nin ticaret partnerleriyle tarifeler konusunda uzlaşmaya …

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.

Temmuz ayında hükümet zam yağdıracak: Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik…

Temmuz ayıyla birlikte birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Enflasyon verileri sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Gözler yeni kararlarda.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ‘Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda yerini aldı

Türkiye’nin ulaştırma koridorlarında havacılık tarafında kritik öneme sahip “hub’lardan biri haline gelen İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Havalimanı, İstanbul’da düzenlenen ve 70 ülke temsilcisini buluşturan “Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda …