‘Beşparmak’taki Rumlar’ı üç günde susturduk’

Erol Haydaroğlu, 1948’de Çankırı’da doğdu. Çocukken hayal ettiği askerlik mesleğini seçti. Kuleli Lisesi ve Harp Okulu’nu bitirip, 1969’da Tankçı Teğmen olarak mezun oldu. İlk görev yeri Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığıydı.  Üsteğmen rütbesini de bu birliğinde taktı. 1974 yılının 18 Temmuz günü ise eline bir zarf ulaştı. Geçici görevle Gaziantep Islahiye’deki 39. Zırhlı Tümene tayini çıkmıştı ve 24 saat içinde yeni birliğinde olması isteniyordu. Oysa bir hafta sonra nikahı vardı. Ama emir gelmişti, Kıbrıs’ta savaşa gideceğini bilmeden yola çıktı. Bugün 76 yaşında olan Haydaroğlu yaşadıklarını şöyle anlattı:

107 NOLU ÇIKARMA GEMİSİ: 7 devre arkadaşım ile birlikte Mersin’e gitmemiz tebliğ edildi. O sırada Rumlar Kıbrıs’ta darbe yapmıştı ve biz de Mersin’den adaya gönderileceğimizi anladık. Devletimiz Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğü için bizi seçmişti. Gece 107 nolu çıkarma gemisine bindik. Ertesi sabah M-47 tankları ile Girne Lapta’daki Yavuz çıkarma plajından adaya ayak bastık.

MERMİ YAĞIYORDU: İlk ateş Girne’deki villalarda mevzilenen Rumlardan geldi. Ardından Beşparmak dağlarından top ve havan atışları başladı. Biz de tank atışı ile Rum mevzilerini imha ettik. Önce Girne içlerine, sonra da Lefkoşa’ya doğru ilerledik. Ancak Boğaz bölgesinde topçu ateşi ile karşılaştık. Bölük komutanımız Yüzbaşı Ramiz Turan bu sırada şehit oldu. Albay İbrahim Karaoğlanoğlu ve KKTC’deki Ercan havaalanına adını veren Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ı da o gün kaybettik. Üç gün sonra ise duruma tamamen hakim olduk.

TANKIN ALTINDA YATTIK: Harekat sürerken hep açık alandaydık ve geceleri tankın altında yatıyorduk. 1975 yılı ortalarına kadar adada kaldık. Değişim emri gelince yurda döndüm. Sonra Aşkale’ye tayinim çıktı. Fakat Kıbrıs harekatında tanktan yapılan atışlar kulağımda işitme bozukluğu yarattı. Yüzbaşı rütbesinden malulen emekli oldum.

Şimdi eczacı gazi Erol

Erol Haydaroğlu askerlikten emekli olunca, öğrenci affından yararlanıp Eczacılık Fakültesine girdi ve 70 yaşında mezun oldu. Şimdi “Gazi Erol” Eczanesi’nde şifa dağıtıyor. Haydaroğlu eğitim sürecini şöyle aktardı: “1974 yılında Kıbrıs’a giderken geceleri okuduğum Eczacılık Fakültesi’ni ilk sınıftan bırakmak zorunda kalmıştım. 2011 yılında üniversite affı çıktı. 37 yıl sonra okuluma geri döndüm. Askerken, emekli olunca Eczane açma hayalim vardı. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesine girdim. Öğrenciler, öğretim üyeleri ve tüm personel arasında en yaşlısı bendim. Herkes bana ‘Baba’ diyordu. Anne ve babalar da yurtta kalan çocuklarını bana emanet etti. 70 yaşında mezun oldum ve Ankara’nın Sincan semtinde Eczane açıp hayalimi gerçekleştirdim. Şimdi emekli asker, Kıbrıs gazisi ve eczacı gazi Erol’um…”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir