Bağımlılık uzmanı vahim durumu açıkladı: Telefonun kölesi olmuşuz

Teknolojik gelişmelerin hızla mesafe kat ettiği akıllı telefonlar, özellikle genç nesillerde kullanımı oldukça yaygın olmakla birlikte her yaştan kesimin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi‘nden (SCÜ) Dijital Bağımlılık Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, avcumuzun içinde gelişen teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşma çabasının da bağımlılık haline dönüştüğünü söyledi.

TELEFONUN KÖLESİ OLMUŞUZ

Türkiye’de manik bilgi alma konusundaki bağımlılığın ciddi boyutlara ulaştığını aktaran Prof. Dr. Dilci, şöyle konuştu:

“Ülkemizde ciddi anlamda manik bilgi alma konusunda bağımlılık söz konusu olduğunu görüyoruz. Buna manik bozukluk diyoruz. Manik bozukluk daha çok bilgi bağımlılığı şeklinde ifade edilir.

Kişinin sürekli ve aşırı bir şekilde yeni bilgi arayışında olması, bilgiyi kaçırma veya eksik bilgiden dolayı bir şeyleri kaybedeceği düşüncesiyle bu durumun bir nevi dürtü bozukluğuna dönüştüğünü söyleyebiliriz.

Gün içerisinde Türkiye

Bunun belirtileri; sürekli yeni bilgi aramak ve bu süreçte zamanın nasıl geçtiğini fark etmemek, bilgiye ulaşamayınca huzursuz veya endişeli hissetmek, günlük işleri aksatacak kadar bilgi tüketimine vakit ayırmak, bilginin doğruluğunu sorgulamadan her şeyi tüketmektir.”

BAĞIMLILIK UZMANI VAHİM DURUMU AÇIKLADI

Manik bozukluğun kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini anlatan Dilci, “Manik bilgi bozukluğu kişiden kişiye değişmektedir. Bu bozukluk genellikle mükemmeliyetçi ve takıntılı kişilerde görülüyor. Sürekli daha fazla bilgi edinme ihtiyacı hissederler. Ayrıca bilgi eksikliği hisseden kişilerde, kaygı bozukluğu olanlar da görülüyor. Öğrenciler ve araştırmacılar arasında bu bozukluk daha da çok yaygınlaşıyor” diye konuştu.

Manik bilgi bozukluğuyla mücadele konusunda bilgi veren Dilci, “Öncelikle bilgi tüketimini sınırlamak gerekiyor. Önümüze çıkan her türlü bilgiyi okumak değil, ilgi alanlarımıza ve bize faydalı olan bilgileri seçip, düzenleyip o şekilde yönelmemizde fayda var. Dijital diyet dediğimiz, ekranlara olan maruziyetimizi sınırlandırmak, gün içerisinde belli bir yere kadar temas etmektir. Mümkün olduğu kadar akıllı telefonlar yerine tuşlu ve klasik telefonları kullanmak gerekir. Akıllı telefonlarımızı bizden fiziksel manada uzak tutmak gerekir” dedi.

Related Posts

MHP’li Yönter, Haluk Levent’le şarkı videosu paylaştı, gelen tepkiler üzerine paylaşımı sildi

12 şehit haberinin geldiği gün sosyal medya hesabından sanatçı Haluk Levent’in şarkı söylediği bir videoyu paylaşan MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, gelen tepkiler üzerine paylaşımını sildi.

Hande Fırat: Terörsüz Türkiye sürecinin en kritik 48 saati perşembe ve cuma yaşanacak

Gazeteci Hande Fırat Terörsüz Türkiye sürecinde kritik bir döneme girildiğini yazdı. Fırat, “En kritik 48 saati ise hafta sonuna doğru yani perşembe ve cuma günleri yaşanacak” dedi.

Trump şimdi de kafayı 2 müttefikine taktı: Onlara da ek vergi getirecek

ABD Başkanı Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, Güney Kore ile Japonya’ya yönelik tarife mektuplarını paylaştı. Mektuplarda Trump, ABD’nin önemli miktarlarda ticaret açığı vermesine rağmen söz konusu ülkelerle çalışmaya devam edeceğini ancak …

166 kişinin küllerini taşıyan kapsül kayboldu

Almanya merkezli The Exploration Company (TEC), 166 kişinin küllerini taşıyan uzay kapsülünün Dünya’ya dönüş sırasında kaybolduğunu duyurdu. Kapsül, haziran ayı sonunda yörüngeye girerek gezegenin etrafında iki tam tur attıktan sonra, ailelere teslim …

Herkes kapış kapış alıyor: Ünlü sitedeki bu ürün sınırı 400 kat aştı

Avrupa’da yapılan bağımsız laboratuvar testlerinde, ünlü bir alışveriş platformundan alınan yazlık ayakkabı modellerinde insan sağlığına zararlı kimyasallar tespit edildi. Bazı ürünlerdeki madde oranı, Avrupa Birliği’nin yasal sınırını 400 kat aştı…

12 asker şehit oldu… ‘Metan gazı’ faciası Meclis gündeminde: ‘Bu devletin yönetim kademeleri hesap vermek zorunda!’

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde 12 askerin hayatını kaybettiği metan gazı faciasına ilişkin Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.