Bafra Devlet Hastanesi’nden Hayat Kurtaran ‘Yasaklı Kol’ Bileklik Uygulaması

Bafra Devlet Hastanesi’nden “Yasaklı Kol” Uygulaması: Hayat Kurtaran Bileklik

Samsun Bafra Devlet Hastanesi, meme kanseri ve diyaliz hastalarının sağlık süreçlerinde oluşabilecek ciddi riskleri önlemek amacıyla “Yasaklı Kol” bileklik uygulamasını başlattı. Bu uygulama sayesinde, işlem yapılması sakıncalı olan kollara takılan siyah renkli bilekliklerde “Yasaklı Kol” ibaresi bulunuyor. Bu sayede acil durumlarda ya da hasta bilincini kaybettiğinde, sağlık personeline önemli bir uyarı sağlanmış oluyor.

Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Alaiddin Domaç, “Hastanemizde 2019 yılında mamografi hizmeti başladı. Meme kanseri tanısı almış hastaların takibinde önemli bir aşamaya geldik. Ancak bazı hastaların ameliyat sonrası işlem yapılmaması gereken kolları var. Bu nedenle siyah renkli ve üzerinde ‘Yasaklı Kol’ yazılı bileklik uygulamasına geçtik” şeklinde konuştu.

“Fistülün bulunduğu kola iğne yapılmaması, tansiyon ölçülmemesi, baskı uygulanmaması gerekiyor. Bu bileklik, acil durumlarda yanlış müdahalelerin önüne geçilmesi açısından oldukça önemli” diyen Dr. Emre Akgün, diyaliz hastaları için bileklik kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Radyoloji Teknisyeni Kudret Demirel ise, “Siyah renkteki sade bileklik sayesinde hastalarımız günlük hayatta da rahatlıkla kullanabiliyor. Bu da hasta konforunu artırıyor” dedi. Hasta ve hasta yakınları da uygulamadan memnuniyetini dile getirdi ve hastane, hasta güvenliğini önceleyen yenilikçi bir adım atarak örnek bir farkındalık çalışmasına imza attı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / AHMET ŞÜKRÜ ULUÇAY – Yerel

Related Posts

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.