Meyve fiyatları uçtu: Yüzde 200

Meyve Fiyatlarındaki Yüksek Artış Devam Ediyor

Son dönemde meyve fiyatlarındaki artış, özellikle kirazı vurdu. Haziran ayında, kirazın kilosu 600 TL’yi buldu. Aynı dönemde erik, kayısı, karpuz ve kavun gibi meyvelerin kilosu da üç haneli fiyatlara yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, meyve fiyatlarındaki artış oranı geçen yıla göre yüzde 200’ün üzerine çıktı. Bu artış, tarım ürünlerinde kaydedilen en yüksek artış olarak dikkat çekiyor.

Tarım Ürünlerinde Genel Artış Yaklaşık Yüzde 50

Genel olarak tarım ürünleri ve hayvansal gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranı yaklaşık yüzde 50 oldu. Ancak meyve fiyatlarındaki artışın diğer ürünlere göre çok daha fazla olduğu açıkça görülüyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkileriyle bu yükselişin daha da artabileceğine dikkat çekiyor.

Meyve fiyatlarındaki bu yüksek artışın temel sebeplerinden biri iklim krizi. Uzmanlara göre, zirai don ve kuraklık nedeniyle bu yıl meyve üretiminde ciddi düşüşler yaşandı. Artan fiyatların gelecek yıl da devam etmesi bekleniyor.

Zirai Don ve Kuraklık Etkileri Sürüyor

NTV’nin haberine göre, Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zirai don ve kuraklığın meyve fiyatlarını zirveye taşıyan ana etkenler olduğunu belirtiyor. Yıldırım, bu yılın olağanüstü bir yıl olduğunu ve Türkiye’nin kiraz ile kayısının dünyada lider ürünler olduğunu vurguluyor. Ancak bazı çiftçiler üretimde yaşanan zorlukları, “Evimizde yiyecek bir şey bile yok,” diyerek dile getiriyor.

Ambalajlı Meyve Ürünleri de Pahalılaşabilir

Meyve üretimindeki düşüş, meyve bazlı ambalajlı gıda ürünlerinin fiyatlarını da yukarı çekebilir. Bu durum, ihracat rakamlarını olumsuz etkileyebilir. Yıldırım, Türkiye’nin kuru meyve üretiminde kayısı, üzüm ve incir gibi ürünlerle dünya çapında lider olduğunu ifade ediyor.

Related Posts

Petrol fiyatları kritik 70 dolar bandında denge arıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretimi artırmasının küresel arz endişelerini hafifletmesi ve ABD’nin gümrük tarifelerinin talep görünümünü baskılamasıyla iki haftalık yükseliş serisini sonlandıran petrol fiyatları, kritik 70 dolar bandında tutunmaya çalışıyor.

1954 model otomobil çağın teknolojisiyle yeniden yollara çıkmaya hazırlanıyor

Ankara’da yaşayan Reha Altınok, garajında yürüttüğü çalışmayla 1954 model ikonik otomobilini, “restomod” adı verilen yöntemle 2025 model yüksek teknolojili bir araca dönüştürüyor. İş adamı Altınok’un klasik otomobillere olan tutkusu, onu, geçmişin …

Gaziantep’te Kadınlar Tel Kırma Kursunda Hem Sanat Öğreniyor Hem Ekonomik Katkı Sağlıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği tel kırma işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, hem geleneksel el sanatını öğreniyor hem de ürettikleri ürünlerle aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Kurs, genç kızların çeyizlerini hazırlamalarında ve meslek edinmelerinde önemli bir rol oynuyor.

Yediemin Otoparklarındaki Araçların Satışı Hızlandı

Yeni düzenleme ile, 6 ay içinde alınmayan araçlar satışa çıkarılacak, hurda araçlar pazarlıkla satılacak.

Bekir Başevirgen: Çalışanın cebindekini çalıyorlar, asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, enflasyonun yılın ilk altı ayında işçi, memur ve emekli aylıklarında erimeye yol açtığına dikkati çekerek “İşçi başına altı aylık ortalama erime 6 bin 485 TL oldu. Yılın ilk yarısında asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL’yi buldu. Haziran 2025’te enflasyon kaybı en düşük emekli aylığında 2 bin 412 TL, en düşük memur maaşında ise 9 bin 130 TL oldu. AKP iktidarı işçiye, emekliye, memura zam vermek bir yana dursun, artık çalışanların cebindeki parayı bile çalıyor” dedi.

Diyarbakır’dan Yerli Robot Kol

Diyarbakır’da iki mühendis, KOSGEB desteğiyle yerli robot kol üretti, seri üretim hedefleniyor.