Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

İşlenmiş Kıymetli Madenlerin İthalatında Ödeme Yöntemleri Genişliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenlemeler hayata geçirildi. Yeni düzenleme kapsamında hangi ödeme şekillerinin ithalatta kullanılabileceği netleştirildi.

Ödeme Seçenekleri Genişliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” ile işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatını farklı ödeme şekillerine göre düzenlemeye yetkili hale getirildi. Artık işlenmiş kıymetli madenler aşağıdaki ödeme yöntemleriyle ithal edilebilecek:

  • Peşin
  • Mal mukabili
  • Vadeli akreditifli
  • Kabul kredili
  • Vesaik mukabili
  • Bedelsiz

Altın İthalatına Özel Kısıtlama Getirildi

Ancak işlenmiş altının ithalatına özel bir sınırlama konuldu. Bu kapsamda, 31 Aralık 2026’ya kadar işlenmiş altın sadece şu üç yöntemle ithal edilebilecek:

  • Mal mukabili
  • Vadeli akreditifli
  • Kabul kredili

Bedelsiz İthalat Şartları Belirlenecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda işlenmiş altının bedelsiz ödeme şekliyle ithalatına izin verebilecek. Ancak bu yetki, belirli koşullar altında uygulanacak.

Geçiş Dönemi Uygulaması

Düzenleme öncesinde bedeli yurt dışına transfer edilmiş işlenmiş altınlar için geçiş dönemi uygulaması getirildi. Bu bağlamda, gümrük beyannamesi 60 gün içinde tescil edilirse, ithalat işlemi tüm ödeme şekilleriyle gerçekleştirilebilecek.

Yeni tebliğ yarın itibarıyla yürürlüğe girecek ve uygulama resmen başlayacak.

Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Bir sigara grubuna daha zam geldi: En ucuz sigara 85 lira oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre haziranda enflasyon aylık 1,37 olurken yıllık yüzde 35,05’e geriledi. Altı aylık enflasyon oranı yüzde 16,67 oldu. 3 Temmuz’da açıklanan verilere göre memur ve memur emeklileri yüzde 15,57, işçi ve Bağ-Kur …

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

Yunanistan ithalatındaki büyük düşüş dış ticaret açığını daralttı

Yunanistan İstatistik Kurumu ELSTAT verilerine göre, 2025 Mayıs ayında ülkenin ihracatı geçen yıla göre yüzde 1.3 azalarak 4.2 milyar euroya düştü. AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 2.6 artarken, üçüncü ülkelere satışlar yüzde 6.1 geriledi. Buna …