Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Akıllı Gözlükler Teknoloji Dünyasında Yükselişte

Sanal gerçeklik gözlükleri dışında akıllı gözlükler de artık teknoloji dünyasının vazgeçilmez ürünleri arasına girdi. İlk etapta kulaklık gibi kullanılan akıllı gözlüklerin ardından artık Ray-Ban Meta gibi video kaydı yapabilen, yapay zeka uygulamaları ile eşleşik çalışabilen birçok gözlük modeli bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde ise sanal gerçeklik gözlüğünü piyasaya çıkaran Apple, hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha hedef odaklı modeller için harekete geçti.

Bloomberg’in raporuna göre Apple’ın ilk etaptaki hedefi Meta akıllı gözlüklerine rakip olacak, potansiyel akıllı gözlükler üretmek. Firmanın bu hedefine yaklaşmak ve her zaman olduğu gibi kendine has çizgisini devam ettirmek için yeni bir çip üzerinde hatırı sayılır bir ilerleme kaydettiği belirtiliyor.

Gelen bilgilere göre firmanın üzerinde çalıştığı bu çip, temelde Apple Watch için kullanılan çiplere dayanıyor. Ancak şirketin bu çip üzerinde bazı özelleştirmeler yaptığı, yeni eklemeler ile birlikte akıllı gözlüğün sahip olabileceği “birden fazla kamerayı” idare edebilecek şekilde yeniden tasarladığı da belirtilmiş. Apple, söz konusu çipin seri üretimine 2026’nın sonunda ya da 2027’de başlanmasını istiyor, dolayısıyla gözlükler de bu zaman dilimi sonrasında duyurulacaktır. En iyi ihtimalle 2027 yaz döneminde bir duyuru ile karşılaşma ihtimalimiz var.

Diğer taraftan Apple’ın ayrıca artırılmış gerçeklik kullanan gözlükler üzerinde de çalıştığı bildiriliyor ki bu da Meta’nın peşinde olduğu şeye benziyor. Meta geçtiğimiz yıl Orion gözlüklerini tanıtmıştı. Bu gözlükler halka satılmayacak olsa da şirket bu gözlüklerin ikinci neslinin tüketicilere satılmasını bekliyor ve gözlüklerin 2027’de piyasaya sürülebileceği ön görülüyor. Yani 2027 yılı için akıllı gözlük pazarında şimdiden sıkı bir rekabet olacağını söyleyebiliriz.

Ayrıca Apple’ın kamera donanımlı Apple Watch ve Airpods için de çipler geliştirdiği ve bu çiplerin “2027 civarında” hazır olması planlanmış. Rapora göre şirket ayrıca yeni M serisi çipler ve özel yapay zeka sunucu çipleri de geliştiriyor.

Related Posts

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.

iPhone alarmları güncelleniyor: İşe geç kalmak kolaylaşacak

Apple, iOS 26 ile alarm uygulamasında uzun süredir beklenen özelliği nihayet kullanıma sunuyor. Erteleme süresi artık kullanıcı tercihine göre ayarlanabilecek.

Instagram’dan kullanıcılara 4 büyük yenilik

Instagram, uzun süredir kullanıcıların talep ettiği bazı önemli özellikleri hayata geçirdiğini duyurdu.

Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

Dünya’nın enerji dengesizliği tahmin edilenden çok daha hızlı artıyor ve bilim insanları bu durumu hala tam olarak açıklayamıyor. Yeni yayımlanan verilere göre, gezegenin Güneş’ten aldığı enerjiyle uzaya geri yaydığı enerji arasındaki fark son yıllarda beklenenden iki kat fazla büyüdü. 2023 yılında bu fark metrekare başına 1.8 watt’a ulaştı ve bu, iklim modellerinin öngördüğünden iki kat daha yüksek.

Arabada Google Haritalar kullanırken işinize yarayacak 7 ipucu

Google Haritalar, Android veya iOS fark etmeksizin en zengin özelliklere sahip harita uygulamalarından biri. Gerçek zamanlı konum paylaşımından, bulunduğunuz bölgedeki gezilecek yerlere kadar birçok işlev sunuyor. Üstelik Android Auto ve Apple CarPlay ile tamamen uyumlu, yani telefonunuzu araca bağladığınızda harita ekranı otomatik olarak gösteriliyor.

Mac’in sevilen Handoff özelliği Windows 11’e geliyor

Microsoft, cihazlar arası devamlılığı sağlamak için Windows’taki Android uygulamalarına Apple’ın Handoff özelliğini getirmeye çalışıyor.