Bir tuhaf kardeşlik hikâyesi

Efna Atmaca: Kerem ve Bahar’ın Tuhaflık Dolu Kardeşliği

Sahnede iki kardeş var: Kerem ile Bahar. Kerem ağabey olmasına rağmen Bahar bir kız kardeşten öte tıpkı anne gibi onu çekip çeviriyor. Öğreniyoruz ki Kerem’in geçmişinden gelen bir travması var. Bu travma onun gündelik hayata karışmasına engel oluyor. Dışarıyla tek bağlantısı kız kardeşi Bahar. Bahar da vefalı bir kardeş gibi ağabeyinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor, onu kolluyor, yaşayacağı sorunları bile ilk önce o göğsünde yumuşatıyor. İkisinin bir rutini var. İlk bakışta omuz omuza vermiş, yaşamı sırtlayan, ‘karındaşlık’larını dünden bugüne taşıyan birbirine düşkün iki kardeş görüyoruz. İçimizi ısıtan bu birbirine düşkünlük, kısa süre sonra tekinsiz bir hâl alıyor. Anlıyoruz ki ortada bir gariplik, dahası psikolojik bazı sorunlar var.

Dingin Oyunculukla Kumbaracı50 Vigor Sanat Yapımı “Salıncak” Sahnesi

Gülhan Kadim’in yazıp yönettiği, Hazal Türesan ile Yiğit Sertdemir’in rol aldıkları Kumbaracı50 Vigor Sanat yapımı “Salıncak” kendilerine dış dünyadan uzakta, sadece ikisinin oldukları bir dünya kurmuş iki kardeşin hikâyesini konu alıyor. Kadim’in metni yavaş yavaş açılıyor. Seyirciyi hep tetikte tutar bir anlatım var sahnede. Bir önceki sahnede gerçek olarak algıladığımız ikinci sahnede çürütülüyor. Normal diye kabul ettiğimiz davranış kısa süre sonra ‘hastalıklı’ bir hâlin göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Kadim, sürprizi hiç kaçırmadan adım adım seyirciyi görülen ve görülmeyen gerçeklerle buluşturuyor.

“Salıncak” bir yükselip bir alçalan, bir Bahar’ın bir Kerem’in hikâyesinin öne çıktığı bir metin. Bir anlamda bu iki kardeş birbirlerini sallarken hızlarını da kendileri ayarlıyorlar. Türesan ve Sertdemir büyük ustalıkla heyecanı koruyup dingin oyunculuklarıyla seyircinin dikkatini hep diri tutuyorlar. Oyun içinde salıncaktan inip tahterevalliye binip birbirlerine sahne vermeyi ihmal etmiyorlar. Sırayla ikisinin ruh hâllerine şahit oluyoruz. Biri öne çıkarken diğeri çekimser kalıyor. Sonra diğerine sıra geliyor. Öylesine abartısız ve sakin oynuyorlar ki iki kardeşin tüm hikâyesine seyirciyi inandırıyorlar.

Gülhan Kadim: “İçinden çıkılamayan bir döngüyü vurgulamak istedim”

Sizi “Salıncak” gibi insan psikolojinin derinlerini sorgulayan bir oyunu yazmaya yönelten neydi?

10 sene evvel bir arkadaşım, bir akrabası ve sevgilisinin hastalığından bahsetmişti. Bir çeşit psikotik bozukluk diyelim, tam ismini vermeyeyim oyunu henüz izlememiş olanlar için. Akrabası ve sevgilisinin sahip olduğu bu hastalığı ilk kez ondan duyduğumda çok etkilenmiştim. O zamanlar bununla ilgili bir oyun yazılabileceğini düşünmüştüm. Kafamda ara ara dönüp duruyordu. Kardeş ve aile hikâyesi üzerine gitmek istedim, biraz araştırma yaptım. Çok ilginç vaka örnekleri okudum ve sonra yazmaya başladım.

Oyunu yazarken ve yönetirken en çok nerede zorlandınız?

En zorlandığım yer finaldi. Oyunun nasıl bir duyguyla bitmesini istediğimle ilgili uğraştım aslında. İçinden çıkılamayan bir döngüyü vurgulamak istedim. Oyunun yükselerek kreşendo yapan bir finalle bitmesini istemedim. Final öncesinde dağılmaların, krizlerin yaşanmasına ve finalde iki kardeşin çıkış yolunu sakince yeni bir hezeyanda bulmalarıyla bitmesine karar verdim. Bir de bir anda ters köşe yaparak işte bu oyunun sürprizi bu demek istemedim. Onun için de seyircinin karakterlerle birlikte sallandığı bir metin yapısı kurarak, yavaş yavaş taşları döşemesini istedim. Bu yapının matematiğini de incelikle kurmak için çabaladım.

Related Posts

59. PISA Yönetim Kurulu Toplantısı İstanbul’da yapıldı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, “Bugünün öğrencilerine kazandıracağımız üst düzey düşünme becerileri yarının güçlü toplumunu inşa edecektir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak OECD ile yürüttüğümüz iş birliğini geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim. İnanıyoruz ki bugün burada ortaya koyduğumuz vizyon sadece eğitim sistemimizi daha ileriye taşımakla kalmayacak, daha adil, daha kapsayıcı ve daha barışçıl bir dünya inşa etmemize de katkıda bulunacaktır. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza azim ve kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.

Hindistan ve Pakistan neden savaşıyor? Keşmir sorunu nedir?

Hindistan Pakistan savaşı, bölgedeki savaşı yakından takip eden pek çok kişi tarafından nedenleri ile gündemde yer alıyor. Temelleri 1947 yılına dayanan Hindistan Pakistan savaşı, Keşmir bölgesindeki değerli madenler ve nüfusun çoğunluğunun Müslüman olması gibi etmenler dolayısıyla iki ülke arasında çeşitli fikir ayrılıklarını ortaya koyuyor. Hindistan, Keşmir bölgesini kendi toprağı olarak görürken, Pakistan ise Müslüman nüfusunu işaret ederek bu görüşü reddediyor. İşte, Hindistan Pakistan neden savaşıyor sorusuna yönelik detaylı bilgiler ve Keşmir sorunu hakkında bazı bilgiler

TRT TABİİ CANLI YAYIN İZLEME EKRANI ?|| UEFA Şampiyonlar Ligi Yarı Final rövanş maçları: PSG – Arsenal ! TRT Tabii Spor canlı nasıl izlenir? TRT Tabii Spor ücretli mi, nasıl üye olunur?

TRT Tabi Spor canlı izleme ekranı, bu akşamki Şampiyonlar Ligi yarı final mücadelesi öncesinde merak edilip araştırılıyor. Karşılaşmalar öncesinde “TRT TABİİ Spor ücretli mi, nasıl üye olunur?” sorusunun cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere PSG – Arsenal maçı bu akşam oynanacak. Maçın galibi ise dün Barcelona’yı mağlup ederek adını finale yazdıran Inter’in finaldeki rakibi olacak. Bu heyecanlı karşılaşmaları TRT Tabii canlı izle ekranı ile takip etmek isteyenlerin öncelikle uygulamaya kaydolması gerekiyor. İşte, TRT Tabii Spor indirme ve üyelik oluşturma bilgileri…

LGS’ye kalan kısa sürede nasıl hazırlanmalı?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav bu yıl 15 Haziran’da düzenlenecek.

İstanbul’da 4 okul deprem riski nedeniyle boşaltıldı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki Silivri merkezli depremin ardından İstanbul’da 4 okulun deprem riski nedeniyle boşaltıldığını açıkladı. Bu okullardan 3’ünün tarihi yapı statüsünde olduğu belirtildi.

AÖF ara sınav sonuçları 2025: AÖF bahar dönemi ara sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) ara sınavlarına katılan binlerce öğrenci, sonuçların ne zaman açıklanacağını merak ediyor. 19-20 Nisan tarihlerinde Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen AÖF sınavları sonrasında, gözler sonuçların ilan edileceği tarihe çevrildi. Peki, AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?