Esnek çalışma modeli kapıda: Günde 10 saat çalışıp 3 gün izin yapılabilecek

Türkiye’de Haftada 4 Gün Çalışma Modeli Başlıyor: İşte Detaylar

Türkiye’de çalışma hayatında büyük bir değişiklik yaklaşıyor. Haftada 4 gün çalışma modeli hayata geçiyor. Uzun zamandır konuşulan esnek çalışma sistemi, çalışanlara haftalık 40 saatlik mesailerini 4 gün boyunca 10’ar saat çalışarak tamamlama imkanı sunacak.

Esnek Çalışma Modeli Nasıl Uygulanacak?

TV100’de yer alan habere göre, Mali Müşavir Murat Bal, bu modelin dünya genelinde birçok ülkede uygulandığını belirterek, “Uzun zamandır beklenen esnek çalışma modeli nihayet Türkiye’de de uygulanmaya başlanacak. Çalışanlar haftada 4 gün, günde 10 saat mesai yaparak toplamda 40 saatlik çalışma süresini tamamlayacak” dedi.

Yeni sistem, çalışanlar arasında farklı düşüncelere yol açtı. Bazı çalışanlar haftada üç gün izin yapma fikrini olumlu karşılarken, bazıları ise günlük mesai süresinin artmasından endişe ediyor.

Kimler İçin Faydalı Olacak?

Özellikle çocuk sahibi anneler, eğitim alan gençler ve dezavantajlı gruplar için bu modelin büyük bir kolaylık sağlayacağı düşünülüyor. Bal, “Çalışan anneler, öğrenciler ve dezavantajlı gruplar için bu model oldukça faydalı olacak. Çalışma günlerinin azalması, onların hayatını daha düzenli planlamalarına yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

Ne Zaman Başlayacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, esnek çalışma modelinin bu yılın ortalarında uygulanmaya başlayacağını belirtti. Elmen, “Mart sonu ya da Nisan başında işverenler, çalışanlarına danışarak bu modele geçiş yapmaya başlayacaklar” dedi. İlk etapta ağır mesai saatlerine sahip tekstil sektörü gibi alanlarda uygulanması beklenen modelin, zamanla diğer sektörlere de yayılması bekleniyor.

Zorunlu Fazla Mesai Olacak Mı?

Yeni modelde, haftada 4 gün çalışmayı tercih edenler için günlük çalışma süresi 10 saat olacak. Böylece toplam haftalık çalışma süresi değişmeyecek. Elmen, “Eğer işe zaten gidiyorsanız, birkaç saat fazla çalışıp üç gün izin yapmak daha avantajlı olabilir. Hem aileye, hem kişisel yaşama daha fazla zaman ayırmak mümkün olacak” dedi.

Elmen, genç neslin bu sistemi tercih etme eğiliminde olduğunu belirterek, “Çünkü genç nesil artık sistemden çok çıkıyor, sıkılıyorlar çünkü, 2 ay çalışıyor aman ben diyor aldım maaşımı hadi tatile diyor, iki ay çalışmıyor. O yüzden sistemde tutmak için de uygulanabilir bir duruma döndü aslında bakarsanız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Borsanın en değerli şirketi bir banka oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler arasında en yüksek piyasa değerine sahip 20 firma belli oldu. Temmuz ayının ikinci haftasında yalnızca bir şirketin değeri 1 trilyon TL’yi aşarak dikkatleri üzerine çekti. Zirvede yer alan banka şirketi …

Petrol fiyatları kritik 70 dolar bandında denge arıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretimi artırmasının küresel arz endişelerini hafifletmesi ve ABD’nin gümrük tarifelerinin talep görünümünü baskılamasıyla iki haftalık yükseliş serisini sonlandıran petrol fiyatları, kritik 70 dolar bandında tutunmaya çalışıyor.

1954 model otomobil çağın teknolojisiyle yeniden yollara çıkmaya hazırlanıyor

Ankara’da yaşayan Reha Altınok, garajında yürüttüğü çalışmayla 1954 model ikonik otomobilini, “restomod” adı verilen yöntemle 2025 model yüksek teknolojili bir araca dönüştürüyor. İş adamı Altınok’un klasik otomobillere olan tutkusu, onu, geçmişin …

Gaziantep’te Kadınlar Tel Kırma Kursunda Hem Sanat Öğreniyor Hem Ekonomik Katkı Sağlıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği tel kırma işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, hem geleneksel el sanatını öğreniyor hem de ürettikleri ürünlerle aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Kurs, genç kızların çeyizlerini hazırlamalarında ve meslek edinmelerinde önemli bir rol oynuyor.

Yediemin Otoparklarındaki Araçların Satışı Hızlandı

Yeni düzenleme ile, 6 ay içinde alınmayan araçlar satışa çıkarılacak, hurda araçlar pazarlıkla satılacak.

Bekir Başevirgen: Çalışanın cebindekini çalıyorlar, asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, enflasyonun yılın ilk altı ayında işçi, memur ve emekli aylıklarında erimeye yol açtığına dikkati çekerek “İşçi başına altı aylık ortalama erime 6 bin 485 TL oldu. Yılın ilk yarısında asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL’yi buldu. Haziran 2025’te enflasyon kaybı en düşük emekli aylığında 2 bin 412 TL, en düşük memur maaşında ise 9 bin 130 TL oldu. AKP iktidarı işçiye, emekliye, memura zam vermek bir yana dursun, artık çalışanların cebindeki parayı bile çalıyor” dedi.